Thursday, August 1, 2013

Sacrifice. Where are you at?

The sacrifice of love we give,
Takes less and yet gives more;
An everlasting hand of love,
The heart an open door.

The willingness to give of self,
To lay down your own life;
To touch another person's heart,
In loving sacrifice.

A chance that God has given you,
To reach another soul;
Forever changed by kindness,
A life your love made whole.

For life is but a circle,
Each life part of the chain;
Each link is joined by sacrifice,
That causes man to change.

To turn and reach a hand of love,
To touch another's life;
Will cause the circle to be whole,
In loving sacrifice. 


- Allison Chambers Coxsey -

 

Aku seorang yang cepat marah, cepat bebai, dan memang nipis tahap kesabaran ni
Tapi growing up kita akan learn from environment, belajar dari pengalaman dan belajar daripada iktibar.
Kita tahu, mana patut kita tolerate, mana worth kita just let it go, mengalah.

I knew someone very dear closed with me yang selalu mengalah, selalu bersabar atas apa saja yang tak kena dengan apa yang dia setuu.
Seringkali dia cakap kat aku, mungkin hikmahnya ada lah bla bla bla 
Dia merungut, tapi tak pernah blame sesiapa. Always positive, never tuding jari kepada sesiapa.
Aku tak pernah komen, dengar saja sebab bagi aku dia lebih hebat dari aku.
Hebat sebab masih boleh bersabar.
Hebat sebab dapat face apa yang dia face sekarang.

Kadang-kadang jatuh air mata aku bila dengar atau teringat atau imagine apa yang dia face.
Aku selalu berdoa, biar la ada sekelumit bahagia di hati dia bila dia selalu sangat mengalah dengan orang lain.
Moga Allah kurniakan rezeki dan kesihatan kepada dia.
Semoga di sebalik kesusahan yang aku nampak tu, di hati dia tetap juga ada ketenangan.

Terima kasih sebab ajar aku sesuatu yang tak ternilai harganya
Terima kasih sebab ajar aku bila mengalah tak bermakna kau kalah malah sebenarnya kau lah pemenangnya.
Terima kasih banyak.

 Sekali lagi, semoga Allah memberikan kau kesabaran yang tebal dan keikhlasan yang tulus dari hati kau.

Till then, bye bye.

Xoxo

No comments: