Friday, May 3, 2013

April 20, 2013 - Universal Studio Singapore

Haiii!!

So where to start?
We plan all this since last year if I remember.
Kesian Athirah dgn Ekmi kena tunggu my cuti approved then baru boleh confirm everything.
Well my job kan, I should know that I can't tolerate.
Correction! I can tolerate, dorang-dorang can't tolerate.
Sighh.. ok put aside that spoil thing.

I'm not a fan of this sort of theme park.
I never go to Sunway Lagoon or even Genting Highlands because I know akan merugikan kudrat dan duit aku. Lulz
I'll be like the best observer ever! Hahaha
I am a fobia tinggi girl.I'm gonna feel like I'm going to jatuh ke bawah and fall into thousand pieces.. ewww
Cukup la sekali aku naik menatang mcm viper kt Pesta Penang, I will never naik menda alah mcm tu ever again!

But when people kept talking about Transformers Ride dekat USS I dont know why I was like "NAKKKKKKK PEGIIIIIIIIIII!!!"
So boleh dikatakan aku nak masuk USS tu hanya lah untuk that ride bhahahahah
Well, who doesn't kan?

So Athirah, Ekmi and I plan all this things when I first dapat job after graduation
At first they ajak me pegi Vietnam
Gila apa, baru keja 2,3 bulan dh nk melancong...nak kena parang ngan mak aku (yeah I know Im 27 and still scared if mother mad at me sebab berjalan jauh sgt.)
So, dah bulan 1 cannot, then bulan 2 pun cannot sbb kenapa ntah, bulan 3 pun cannot sbb Ekmi pegi Jakarta and finally  bulan 4 baru ada kekosongan jadual masing-masing.
And when they finally approved my cuti, aku rasa nak lompat dr cubical aku bhahahahaha

So selepas ke-gabra-an risau Athirah terlepas bas sbb lambat nau sampainya (thanks Ani ada so can guide Athirah sampai ke TBS) we all berjaya jugak naik bas kul 11pm menuju ke Johor.
Well, this is my first time pegi Johor muahahahahaha and I can say that I like Johor.
Its not the same way like I love Terengganu (u guys should know how gila aku suka Terengganu kan??) but I like Johor!

We arrived lebih kurang 330am kt Seri Puteri, Ekmi dtg picked and guess where first place she bw we olls?
Danga Bay yg sudah sunyi sepi..at first aku bayang Danga Bay ni happening gila mcm uptown rupa-rupanya gitu..
Ekmi ckp sejak ada Legoland, Danga Bay dh sunyi.
Then balik ke rumah Ekmi, aku paksa Ekmi tak tido sampai entah pukul berapa HAHAHA

Besoknya we olls pegi Tanjung Piai, tp yg tu lain kali la aku buat post nya.
Yg ini aku nak post gambar pg USS je.
Mihihihi

So, nah hambek gambaq diaaaaaa..


so, aku rasa pic mcm kat atas ni WAJIB kot sesapa pg sana ambik
melainkan kau ada Annual Pass kau dah tak heran nak ambik gambar tengah panas2 mcm kami buat
teringat Athirah ckp, "mayb sebab ni ada asap sejuk kt belakang ni" pastu dia gelak
muahahaha

aku rasa di sini lah satu-satunya tempat aku pandai baca peta
bhahahaha

tu ha peta yang Athirah pegang dengan seronoknya tu (dimana kertas tu sangat berguna kepada kami untuk dijadikan kipas sampai lunyai!)
first stop dekat Madagascar.
dia punya adventure tu biasa-biasa saja la.
aku basah sket.

 ini still kat Madagascar
disebabkan aku pernah digelak time ajak kwn-kwn kt penang naik kuda pusing tu, aku ajak dorang naik menda alah ni kat sini
tp bukan kuda la, ini character dlm Madagascar
even makcik yg suka kejar dorang sambil bw paper tu pun ada
aku pilih Merman..bihihihihi

lepas tu pegi Far Far Away
cantik!!!
benda pertama we olls join adalah show 4D tu
amahhhhzinggggggg
so real sampai aku risau aku punya kasut hilang
and of course tangan Athirah ku capai untuk kononnya melindungi diri ku ini..
hahahahahaha

love love this pic! :)
after that we olls pegi naik roller coaster untuk junior
walaupun sekejap je and aku ni pejam mata dr awal sampai habis, its a big thing for me ok.
at least aku naik jugak roller coaster kat USS and oh god, kau hantar aku pg Universal Studio kt Amerika pun aku tak naik roller coaster yang pusing 360 mcm org gila tu..
heeeeee

next stop adalah Jurrasic Park
I can said that this is the most moment of 'unexpected' happened here
bhahahaha
first we olls naik kononnya boat with awal-awal lagi warning u olls akan basah
ramai benor beli ponco pakai mcm mmg kau akan basah teruk
so, the boat ride was agak fun la
we olls naik dengan minah salleh and his partner yg gorjes siottt
pas boat ride tu naik menda alah apa ntah mcm naik turun dlm baby dinosaur
itu aku gayat jugekkkk
mihihihi


well, the gambarsss said it all :)
i was so freaking excited for this part
Transformers Ride
walaupun kena berator mcm panjang nak mampos, its worth it!
ini first time aku naik menda alah yg mcm nk campak aku sana sini tapi aku tak menjerit
cuma last2 tu aku jerit sebab aku nak join dorang-dorang ni jerit
bhahahahaha
it was suuuuuuuper awesomeeeeee!

lepas settle ride ni, rasa mcm dah complete dtg USS
muahahahahaha

BUT

we have 2 more place tak pegi.
actually we skipped Mummy punya part.
yes, sakit kaki and sakit tumit semua dh ada
and yes lapar nasi bhahahaha


lepas tu ada perarakan Hollywood
this one dorang buat on weekend saja
sambil kau dengar suara orang menjerit naik roller coaster gila tu, boleh la tgk perarakan watak-watak filem universal.
banyak ni. pakwe dr mummy returns hensem siott


 this place sooo cute
mcm betul-betul dekat space mcm citer kartoon tu
mihihihi
cantiiik!!

and this is NYC
hehe
tak larat dh nak ambik gambar dengan yellow cab

btw, ada satu part utk Steven Spielberg punya session
nice one
dia tayang effect semua mcm dlm movie tu




so kami memang seharian la kt sini
timing semua bagus, ikut plan
kami memang tak beli makanan kat sana sebab bajet kan
kami bawak roti and air. thank god la dorang tak tegas pasal makanan
buatnya mcm F1 Sepang tu, tak ke kena beli mineral water RM5

aku tukar 50 dolar
and hmmm mmg tak cukup
cukup utk aku beli untuk aku saja

pas habih NYC punya part, kitaorg beli gift semua kat Hollywood.
penat memang penat esp sakit kaki tp it is worth!
naik bas pulang memang tido la, tetambah dapat bas punya seat cozy gila hehehe
sampai Johor dekat kul 11 mcm tu.. gila tak gila la
pastu terus cari nasi muahahahaha

phewww lega aku berjaya jugak hupdate menda alah ni
thank you Ekmi for accommodation and transport and everything lah during Athirah and I stay kt Johor

till thennnnnnnn

xoxo