Monday, October 29, 2012

Walkaway

kadang-kadang bila hidup ni kerja nak kena jaga hati orang,
sakit dalam diri sendiri kita pun terpaksa ignore, terpaksa tak ambik tahu

aku kuat berleter
tetapi selalunya aku tak berleter kat orang yg aku patut berleter
kesian, im too chicken to say something true in front of anybody's face
im that hypocrite for not telling them in front of their face

orang lelaki selalu cakap
"aku paling tak tahan perempuan berleter!"
tapi dorang sedar tak, kalo takde orang berleter kat dorang mesti dorang takde reminder
takde kesedaran sivik nak berubah

aku tak kata aku betul
aku tak kata kau salah
of course kita sebagai manusia normal, lumrah sangat untuk berfikir apa yang kita fikir tu semua betul belaka dan apa yang orang lain fikir pasal diri kita salah sangat.
kalau boleh kau nak cakap depan muka orang tu pelan-pelan penuh sindiran, "kau bajet kau betul? kau ingat kat bagus sangat?"
kan?

tapi apa yang membezakan antara manusia adalah cara kau terima teguran
bila ada makhluk datang and said u are wrong, kau ingat semua manusia normal boleh bertindak secara waras?
kau ingat semua boleh angguk dan cakap, "i am sorry!" ???
kau boleh?
aku mengaku aku tak boleh. aku mengaku reaksi pertama aku mungkin sentap ya ampun!
TAPI aku selalunya akan ambik masa untuk revise balik dan fikir apa yg aku buat
apa yang salah?
dan nowadays seiring dengan kematangan umur, aku akan bertindak mengikut kewarasan, walaupun kadang-kadang mungkin aku buat atas dasar semua orang ckp benda tu betul rather than berfikir ya, benda ni betul.

itu kalau aku kena tegur, tapi mcm mana pulak aku nak tegur orang?
kau ingat senang?
kau ingat aku ni perfect sangat sampai nak tegur orang?

itu lah mentaliti manusia
mentaliti kalau kau tak cukup bagus, kau tak layak nak tegur aku
kalau kau tak cukup pandai, jangan berangan nak cakap benda tu tak betul

hahahaha
manusia dan karenah manusia

lately, aku selalunya takde guts nak pergi tegur orang terutamanya orang yang rapat dengan aku
walau sah sah aku tak suka every decision yang kau buat, aku tetap jugak support dengan harapan - aku harap ini betol BUT in the end ramalanku benar belaka.
its hard to think positive when u know how its gonna end.
mcm mana kau nak think positive bila mana segala attitude dan gerak geri tak pernah berubah?

people change, and so do you --> ayat ni boleh membawa ke arah 2 maksud yang boleh jauh menyimpang.

dan betapa teruknya aku zaman ini adalah, when im done push it, i'll walkaway.
and usually i'll never turn back!

yeah, i know thats bad. so bad
but these days (maybe sebab faktor penat sebab dah berusia kan..........) im that tired to figure out how to make sure everything and everybody in my circle going to be just fine and how everyone can like me!
i told myself now, its okay if not everybody likes u (which i think many!ahaha)

im gonna be fine insyaallah.
and everybody too

goodbye.

xx

2 comments:

NER said...

Aku lak suka betul menegur org sampi rs cm bajet bagos padahal hampeh ja. Huhuhuhu... Aku pon pikir sometimes penat lah nk tegor2 org nih & at last aku lak yg kena tp nak jugak tegor. Nak belajaq walkaway gak la..

Shasha Saad said...

hmm..bg aku tak boleh set mind "tak boleh tegur orang kalau kau pun tak bagus" sebab masing2 ada kebaikan & keburukan. tp ye lah, kalo dengan org yg rapat dengan kita lagi susah kita nak bgtahu apa dia buat tu salah. KAN?

itu lah lumrah hidup. lumrah yang sebanrnya kita boleh ubah.

i miss u babe! xx