Tuesday, May 29, 2012

u'll be missed, forever.

Assalamualaikum..

Ramadhan 2011.
Aku suka sangat satu murtabak ni.
Aku suka since sebelum bulan puasa lagi.
Ada satu makcik ni jual murtabak takde sayur and it was awesomely delicious.
Bila bulan puasa, aku pegi tempat makcik tu jual time night market.
I cant find that murtabak. I kept telling my family bout that.
Dorang try cari kat Tanah Merah, Pendang.
I was like craving that murtabak so bad sampai kecewa gila bila tak jumpa bila cari sana sini.
Satu hari Idah datang rumah, I cant remember why (mayb jalan-jalan).
My mum told her about my mengidam and she told me she knew that makcik but still dia tak tahu kat mana makcik tu berniaga time bulan puasa. 
Esoknya, time aku tengah masak juadah berbuka, tiba-tiba Idah datang.
Dapur we all kat belakang rumah, so dia datang kat belakang kasi murtabak tu kat aku.
Dia bgtahu dia jumpa makcik ni kat bazaar dekat stadium. Dia cakap sori beli satu bijik saja sebab makcik tu cakap dah nak habis sebab ramai sangat orang tempah.Itupun dia minta satu bijik kat makcik tu.
I said, Its ok! and thak u very much! i felt like nak lompat time tu sbb dapat jugak makan murtabak sedap tu.
and i was so touched that she beli that murtabak for me.
if u think back, how many times u've been treated that way?
even that only rm2 murtabak, for me its mean a lot.


Idah sepupu berpupu with me.
Abah bgtahu, arwah mak abah dengan moyang dia adik beradik.
so kira lah berapa pupu dah dengan we all. tapi we kinda rapat lah sebab we grew up together.
Mak baik dengan Mak dia and selalu datang rumah.
ada satu masa time i sekolah rendah darjah 1 ke 2 ntah, i selalu suruh mak bawak i pegi rumah dia sebab nak naik basikal dia.
selalunya kalo i pegi, memang i je la conquer hehehe
pastu kalau mak dia pegi jalan-jalan kat Penang selalu angkut i sekali.
pastu kalau mak dia belikan dia dress or kasut, mesti i dapat jugak.
best sangat. :)


bila dah besar,masing-masing bawa haluan masing-masing.
dia belajar kt Terengganu and i kat Perak.
tapi kalau cuti kitaorg jumpa lah jugak.
kalau nak keluar town dia selalu ajak i jugak, pegi kenduri.
kalau makan-makan kat rumah, jemputlah dorang datang.
dia mcm sister to me lah aka good friend kat kampung
dia pun 2 tahun je beza umo ngan i.


dia kahwin tahun 2010, sama tahun dengan abang 2nd i.
time tu we hardly meet lah. dia dah keja, i pun time tu keja kat penang.
2011 dia dapat baby boy, beberapa hari awal lahir dr my nephew, Ammar.
time dia pregnant tu i dah kat Terengganu ambik degree, and dia mengidam B2B keropok lekor.
nasib baiklah time tu cuti, boleh lah bawak balik kat dia.


time i ambik lesen moto, i kena buat surat permohonan cepatkan test jpj sebab time tu cuti nak habis dah.
Idah keja kat JPJ, so dia cuba tolong jumpa boss dia.
within few minutes, its settled. dia bgtahu, sebenarnya i dah layak ambik sebab tarikh tu actually dah cukup-cukup.
thanks Idah. :)


while i internship dekat Kastam, ada satu hari i ikut Mak pegi rumah dia.
then dia ajak i pegi Pasar Malam dekat Taman Nuri.
i selalu dengar orang cakap situ best and sepanjang hidup i, takpenah jejak lagi hehe
dia g ambik i kat rumah with her husband & hantar i sampai depan pintu rumah.
thanks Idah. :)


time i kat Langkawi, i balik cuti kejap and abang 2nd i buat makan-makan.
i sembang-sembang dengan dia macam biasa,
i busy sikit malam tu, tak boleh nak sembang lama-lama macam time birthday Ammar.
tapi i ingat, i makan satu hidang dengan dia.
tp dia dengan mak dia balik awal that night.


18 Mei 2012
mak call pukul 9am bgtahu "Anak Idah" dah takdak. mak menangis teruk.
i terkejut. apa yang i paham, her son yg meninggal.
then my 2nd brother call nak conform, dia tanya i "betui ka mak kata Idah dah takdak?"
i replied confidently, bukan Idah, mak kata "Anak Idah".
then Abah call cakap perlahan-lahan very calm bgtahu Idah baru je meninggal, accident.
i cant describe that feeling at that time. yang i ingat i menangis, mulut i asyik istigfar. i cant breathe. that was the worst feeling ever!
Abah kat hujung talian senyap. senyap sangat-sangat.
then i told Abah, "cik balik satgi. nanti cik call"
then it make sense, dulu time kecik-kecik (or smpi dh besar ni) Mak memang bahasakan pangkat Idah dengan I to "anak".
i dont know how to explain pasal tu but mcm tu lah.
i balik, abang 2nd dari KL pun balik.

i cant believe that. sometimes i rasa dia ada lagi kat rumah dia.
astagfirullahalazim.
i redha, i pasrah, but it takes lots of time to get used to this.
i cant duduk sorang-sorang esp kat Langkawi. i boleh nanges directly sebab rasa kosong sangat2.
i still tido dengan lampu terbuka sampai sekarang because if i ever off the light, i felt so lonely and empty.
i stop watching The Big Bang Theory sebab i have no mood to laugh just yet. :(
astagfirullahalazim. ya allah. ya allah. 

i think about her all the time. setiap kali lepas solat, sure air mata keluar pelan-pelan.
i doakan dia. i rindu kat dia.

Al Fatihah.
Semoga ditempatkan dikalangan orang beriman.
This time around, I'll buy the murtabak by myself (insyaallah) and of course I'll remember u.
Rest in peace my dear.

*click SINI untuk baca keratan akhbar pasal kemalangan tersebut*

Xoxo

4 comments:

~fais~ said...

tetiba mengalir airmata.
sedih betul..
sabar ea kaksha....
setiap yg berlaku ada hikmah nya..
allah lebih sayangkan dia dan perlukan dia d cc allah..

kuatkan semangat..kaksha kena kuat walaupon org tahu kaksha tak kuat..

ksha xkan sunyi selagi kitorg masih ada...


*pluk kaksha..

Shasha Saad said...

fatin!!!

masyaallah rindunya kat fatin. busy sgt ke? u diam je... huhu

right now mmg kinda difficult time for all ppl yg rapat dengan we all. sebab semuanya mcm tak percaya. everytime tgk anak dia, luluh hati.

insyaallah, ksha doakan semoga semua antara kami redha dengan pemergian dia termasuk ksha. :)

insyaallah, ksha boleh buat!
thanks fatin...

rindu sangat2. *peluk fatin balik* hehehe

fazey said...

sabar kak sha..
semua yang hidup, mesti pergi mengadap-Nya
cuma kita sebagai saudara terdekat, ksha kena doakan arwah..
bila teringat je, cepat2 sedekah alfatihah.
moga2 dia tenang kat sana.


ksha kena kuat tau!

Shasha Saad said...

hey u, the tabah-est person i ever know!

so far dah kurang sedih tu. and dlm proses nk menerima dia dh xde, setiap kali ingat dia mmg akan kirimkan doa kat arwah.

everyone suffer inside. but everything happened for a reason right?
mos of us see the world in different way right now. alhamdulillah, semua dah berubah ke arah kebaikan. :')

i miss u. i miss u guys both very much!

XOXO