Thursday, November 10, 2011

(RESIPI) Puding Gula Hangus / Puding Karamel

assalamualaikum

so, i've been struggling nk update entry ni..
time aku rajin nak update, time tu la dia nak problem...

so, actually eksaited nak update kejayaan buat puding gula hangus ni or some people call it puding caramel eh?
i actually at first not a fan sbb bila dengar caramel i terbayang susu.
so, memang tak pernah makan.
but my housemate - Mekda from Terengganu memang selalu buat kt rumah sewa..
and i pun tak penah makan
sampailah satu hari tu i bukak peti ais, (maybe tgh godek makanan kot) i nampak satu tupperware ada makanan and i ambik sudu and makan.
mak aiiiiiiii, sedap siottttttt and i terus cakap, weiii, sedapnyaaaa Mekda buat!
and their faces was like "memang la sedap pun!"
hehehe

and time raya ke-3 adik-adik saya (termasuk juga saya) macam muak nak mampos makan daging, mereka request suruh saya masak/bake sesuatu.
and time tu terus terasa kesedapan puding gula hangus Mekda dalam mulut saya.
terus ambik hp call Mekda tny resipi.
dia gelak at first but here, I wanna share with u guys the easy-recipe of puding gula hangus aka puding caramel.


Bahan-bahan :
(untuk saiz loyang yg sederhana)

10 biji telur saiz biasa
3/4 susu pekat F&N
segelas air masak
satu penutup esen vanila
sekeping biskut jagung (cream caker kata Mekda)
8 sudu gula

Cara-cara

*Disebabkan saya 'rajin', saya telah guna blender dalam usaha saya untuk memastikan telur tersebut kembang seperti yg di kehendaki hehehe*

1. Masukkan semua telur tersebut dalam blender. Mesin sampai kembang telur tersebut.
2. Selepas itu, masukkan 3/4 susu pekat F&N dan kemudian mesin lagi sampai kembang.
3. Kemudian masukkan air, dan mesinkan lagi sekali.
4. Selepas selesai mesinkan bahan-bahan tersebut, tapis kan bahan-bahan tadi untuk mendapatkan hasil yg berkualiti (erk?).
5. Kemudian, masukkan esen vanila.
6. Hancurkan biskut jagung tersebut dan masukkan ke dalam bahan-bahan mesin tadi.
7. Masukkan 8 sudu gula tadi ke dalam loyang.
8. Letakkan loyang tadi atas api. tunggu sehingga gula bertukar kaler kekuningan.
9. Kemudian masukkan bahan-bahan tadi kedalam loyang.
10. Masukkan loyang dalam bekas pengukus. Tunggu lebih kurang sejam.
11. Dah masak, tunggu sejuk dan terbalikkan puding tadi kedalam bekas.
12. Untuk kesedapan yang lebih nyata, masukkan dalam peti ais. Makan time sejuk memang masyaallah marvelous.!

Selamat Mencuba!

AND INI LAH HASIL NYA!
KEHKEHKEH



Xoxo
syok jugak entri pasal resipi ni!

4 comments:

fazey said...

entri sedap !
huahuahua.. balik cuti ni boleh buat sesama kat rumah sewa kitorang! :D

Shasha Saad said...

hehehe of course! bila senang2 kita buat ehhh! Xoxo

Aisyah Lee said...

salam ziarah.
biskut jagung tu pe tugas dia dalam ramuan eh? sy selalu masak ikut reepi biasa je.

Shasha Saad said...

Aisyah Lee : Thanks visit my blog :) biskut tu untuk tambah perasa sedap je. ada yg letak biskut hup seng tapi kalo letak biskut jagung tu rasanya lagi sedap!