Wednesday, December 15, 2010

damai lah kau di sana. we'll miss u.

usually kalo ada org yg rapat dengan i meninggal secara mengejut, i akan jadi mcm shock at first.
terkejut mcm sangat2 terkejut. i tak akan menangis. kecuali time Wan meninggal back at 2008.

seingat i, first time ever in my life i berada kat tempat org meninggal is my late Wan.
its on Ramadhan. Wan i mmg dh lama sakit, i keja lagi kat Penang time tu.
kebetulan i off hari sabtu. tumpang Kak Miza sampai tol Alor Star Utara.
Apat dtg pick and last2 bukak puasa dalam keta.
balik rumah makan2 then semayang, terus g umah Wan.
time tu my mum ngan Makngah tengah sembang2 ngan Wan.
tak ramai ada time tu. my 2 older brothers ada majlis berbuka kat luar,
apat & asyraf & abah g terawih. fahmi i cant remember, dia ada ke tak.
ada kot but i tak recall pulak dia kat ne. sbb time tu 3 hari lagi nak raya.
and bapa2 sedara i yg lain.
i stay sampai lah around kul 10pm, Wan batuk kuar darah, dia pusing ke arah my mum while Makngah and I ada sebelah opposite mak.
tiba2 mak panggil2 Wan, tak de respon. time tu, nmpak Wan mcm tengah tido jek. tak nampak pun mcm dalam drama or film yg dekat2 nak hembus nafas akhir. he looks so so calm.
ada kawan abah datang check nadi, and he said, "tak dak dah ni. panggil semua".
i cry immediately. mak suruh i balik rumah then ask Asyraf pegi panggil abah kat masjid. (dorang balik awal, buat terawih 8 saja!)
Kak Zila tengah dodoikan Ain yg time tu belum setahun lagi. Asyraf terus start motor panggil abah. Yg lain2 semua pegi rumah Wan.
jenazah Wan dikebumikan esoknya. sesi cium Wan sebelum full-kafan mmg paling tragis. :'(

its been two years dah kan. al-fatihah Wan. everyday kalo pegi rumah Wan, tengok bilik Wan mesti terus rindukan Wan.

baru2 ni lepas 2,3 hari i balik cuti,
Jumaat petang, 3 Dec, tengah sembang2 ngan Kak Cik kat luar rumah.
tiba2 Makngah dari atas rumah Wan pesan dekat Kak Cik suruh bgtahu mak dia that Maktih Faridah masuk hospital.
Maktih Faridah, umur 49 tahun. Dia adalah isteri kepada adik Tok i.
her first daughter sebaya i, schoolmate time sekolah rendah.
Maktih Faridah seorang yg agak pendiam but dengan i tak lah pendiam sangat sbb agak suka berbual kalo jumpa.
i tanya Makngah how can she kena admit.
katanya pengsan lepas balik mengurut badan. tak dapat nak pastikan sebab mengurut or sebab dia demam.
i ajak mum pegi. but my mum time tu ntah pegi mana ngan my dad.
then esoknya pas kenduri, we all pegi ngan family kakcik.
sampai kat wad, Maktih Faridah dah sedar but they said dia asyik ngadu sakit kepala.
and she refuse to bercakap dengan sesiapa pun. we all understand.
seminggu selepas tu, i heard that she still at hospital, abah cakap dah sedar tapi still xleh balik sbb sakit belum hilang.
Dec 13, my dad ngan my mum pegi ziarah time tengah hari.
abah cakap, dia dah tak sedar semula. nak masuk ICU tapi katil tak cukup, (wtheck kan?)
suma dah start baca yasin.
around kul 330, ada orang datang rumah cakap, Maktih Faridah dah meninggal.
i sangat terkejut. sebab i baru mimpi malam sebelum tu, i pegi makan kenduri ngan Maktih. dia tak bersuara, just senyum kat i jek.
tapi, mcm yg kita tahu Ajal, Maut, semua kat tangan ALLAH.

i ask some family terdekat, cause of death - kuman di otak.



Maktih Faridah yg sebelah kanan.



semalam, tiba2 teringat kat Maktih. termenangis, teremo.

AL-FATIHAH

xoxo
she always concern on my academic life.