Wednesday, May 19, 2010

"para-para" saya



salam..

hehehehehehehe

kalo i masak sambil ulang alik kat tingkap sebelah dapur tu,
pastu bila dah ada bau, dan i tergelak kuat2

maksudnya...

^___^


hahahahah i tengah masak dibantu oleh i punya dear 'para-para'
hahahahaha
abah akan sambung gelak i..dan dia pun pasti tahu apa yang terjadi..
sekarang ni disebabkan makngah i dah balik duduk kat kg,
kadang2 dia pun tumpang gelak..
hahaha

so, 'para-para' maksud i adalah internet la hahaha
ya la..kalo dah nak masak lain dr lain,
mesti la kena refer somewhere kan?
kehkeh [pastu publish kat FB nak masak pe lunch haha tp malu nak tepek gambar sbb kat FB lagi ramai akan kutuk compare tu blog ---> realiti haha]

today [sgt suka accent Aussie ye kalo sebut today! ehehe] i masak "Ayam Ungkep"
i dah usha lama kat resipi.net sajian mcm best ni..
cuma hari ni rajin nak g kedai, beli barang ---> bukannya byk pun!!haha

tapi kan...tapi...

T________T

i dengan tak malunya g umah tok, tanya makngah i,
ketumbar tu mcm mn? jintan putih mcm mn?
pegi kedai maktih i, igtkan dia ada, tp just paktih je ada..
malu arh nak tny dia, dah lah ayam i mintak dia potongkan..
[aduhh, teruk betol..i sgt fail ye nak cut ayam..nescaya akn hancur!]

so, makngah i gelak lagi..huhuhu
sambil tepuk bahu i... "hang ni, umuq dah brp?"
i senyum tapi dlm hati tetiba panas sbb dia sebut pasal umur..SENSITIP wei...
sambil gelak2 i pun angguk.. "oooo, ni la ketumbar..bulat2 ja..igt ada bentuk bunga! haha"
pastu jintan putih lak...sbnrnya dh agak benda tu jintan putih sbb kaler dia putih..
pastu i ngan sengal dan yakin tanya..jintan hitam ada x?
[sbb ada perasan bentuk yg sama tp kaler lain..]
pastu apa lagi, kena gelak lagi sekali..
"mana ada jintan hitam...itu bukan ---> di saat saya tulis ini, saya dah lupa apa namanya" hekhek

so, i pun masak la..habis tanganku kuning2 sbb dlm resipi dia nak kunyit hidup..
and TADAAAA........
[pasti ada gambarnya!! pasti..jgn bimbang!!]


ayam x goreng tau..
[yeah, i should reduce the oil kan?]
itulah ungkep nya..
nmpk mcm goreng
tp kalo tgk live, it looks like rendang ye
but takk
rasa mcm masakan minang pun ada

so, atas permintaan Kak Hani..ini lah resipinya

Ingredients

500g ayam - dipotong kecil
*3-4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan putih
*1-2cm kunyit hidup
*1cm halia
*5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
2 batang serai - ketuk.
sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
garam
air

Steps

Tumbuk@blend bahan yg bertanda *. [lebih sedap - tumbuk]
Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
Masukkan ayam. tambahkan air sedikit. Tutup periuk/kuali.
Masak hingga ayam masak.
Masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam.
Jika suka leh letak serbuk perisa.
Bila dh agak kering tutup api.
Hidangkan ngan nasi putih panas.

**i tambah daun kunyit..perghh memang vasss baunya..lagi mcm rendang..
rasanya jugak heheh

okay, i do not own this recipe! ini i ambik dari resipi.net tau! i ubah sket2 je ikut selera la..

::selingan::

nombor satu
so, banyak kenduri ye june 6th. ada la kawan i 2,3 org kawen that day..
selamat berkahwen ye.. :)

nombor dua
ain amat suka slot Lagenda kul 430 kat TV3 tu..
pas citer Bila Musang Berjanggut, dia addict ngan citer Sayang Cendana pulak..
dan dia panggil citer tu citer PATUNG hahaha
i pun terjoin sekali la..
paling suka tgk Khiriah jadi bibik
kahkahkahkah gelak guling guling la tgk dia ckp..
thumbs up la khiriah..mmg jadik tul..
satu lagi suka tgk Shajiri jadi lelaki lembut..hahaha syok!! jadi betol!

nombor tiga
adik kpd kawan asyraf [kawan asyraf nama Farhan..adik dia tak tau nama apa]
baru2 ni rezut SPM dia dpt 10A..waaahhh, sangat bangga walopun tak kenal kamu..
budak sekolah sultanah Asma..sangat bangga [i bukan skolah ni pun, tapi skolah ni, skolah kesayangan negeri kedah okay!]
dengar cite dia dah dpt asasi UKM for medic, but tgh tunggu JPA..
i know u mesti dpt punya, insyaallah..
**tiba-tiba dah ada mcm2 plan utk Fahmi next year..
excited terlebey sbb baru2 ni Fahmi punya rezut mcm okay..esp ADD MATH dah okay..
okay, pasal Fahmi ni i citer next post---> adik bongsu saya!

nombor empat
ada org cakap rezut kuar 20hb? esok la tu
gulllp!!!!! tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sangat takut..sakit pewuttt.....

xoxo
tak suka sem2~

2 comments:

Elylinn said...

Diksha, nampak sedap ja.... bley ajar kak lin nanti... Anyway, dont worry, kak lin pun tatau benda2 ketumbar, jintan putih, heeeeeeeeee.... (^-^)

.MISS_SHASHA. said...

kak lin, heheh mana leh ajar org yg dh terer masak..malu la hahaha,, nnt masak sama2 la :)
ow, hahah geng la kita..