Saturday, February 6, 2010

saya hairan, terasa dia amat dekat dengan saya

kematian itu pasti..
ya saya tahu itu..
i'm aware of it..

saya teringat pagi selasa lepas,
february 3rd, 2010
saya study statistic sbb esoknya ada exam..
saya mmg benci subjek berkaitan number2 ni..
tapi terpaksa lah dalam usaha nak maintain result sem ni..
dan saya berjanji pada diri sendiri, malam ni kena tido awal..
dah tak boleh jadi burung hantu~~
tapi bila saya dapat tahu pasal kematian Afif Asyraf,
saya tak boleh tido..
saya baca suma link pasal arwah,,
saya sedey, saya ralat...tapi tak menangis,
tapi saya langsung tak boleh tido sampai subuh,
sampai lah nak tunggu kelas pukul 11..
saya mandi awal, seawal 630am.. [ye, tak penah di buat oleh saya sepanjang di UMT]

bila pegi class, mata saya sembab..tapi no worries, amazing nya, saya tak titon =)
saya ada chat ngan cik tihin pasal ni..
bila dalam class, saya citer pulak kat Nadia..
hati saya amat tak tenteram bila terpikirkan hal ni..
time class keusahawanan, saya cucuk telingan dgn earphone [maaf ye Dr Munir, hati saya terlalu amat tidak tenteram]
saya tulis note dekat Nadia..
"takut..."
Nadia tulis balik "takut apa?"
- "mati"
- "sha fikir hal tadi lagi ke?"
saya kurang igt apa yg saya bebel kat nadia tp smpi satu part saya terlebey sudah tulis kat kertas note kecik tersebut..
"sha takut..
takut sha mati..
lagi takut org yg rapat dgn sha mati..
sha takut korang mati..
sha takut nak face feeling losing somebody!"
Nadia reply
"setiap yang hidup mesti mati, Sha! kita yg hidup, life must go on..." ~~ [sort of]
saya berenti di situ, saya dah tak tahu nak reply apa..
jantung saya berdegup kencang..
nafas macam tersekat,,,,
saya sebenarnya nak satu jawapan yg lagi kukuh,
saya dah byk dengar jawapan tu..
tapi saya pun tahu, apa lagi jawapan yg org lain boleh bagi kan??

lepas tu, rasanya, dalam 2 malam, saya tak boleh tido malam..
saya nak berjaga saja..
then bila siang, saya tido, tapi dah tak macam dulu..
kalo dulu saya tido tak hingat dunia, sekarang dah hingat hehe bukan, maksudnya dah kurang..
memang penat, penat sangat..

saya memang TAKUT...
sebab lately, banyak sangat citer mati muda2 ni..
mati mengejut!
saya igt lagi bila coach bola sepak Apat meninggal..
kami panggil dia Wahab, meninggal dalam usia 40-an..
dia meninggal beberapa hari selepas penyanyi Rabbani, Ustaz Asri meninggal..
hari tu, saya, Abg Jon, abah & Fahmi nak pegi Siam sbb nak beli kad kawen Abg Jon..
waktu saya masuk ziarah, saya tengok muka dia tenang je, macam tgh tido..
bila masuk keta semula.. saya mula nanges..tahan..tapi last2 tersedu2 kat belakang seat abah..
Abg Jon tanya "Shatiroh, hang pasaipa? Ingat kat Wan?"
saya geleng, kemudian bertambah laju air mata kuar..
sebenarnya...
saya takut..saya takut terutamanya sejak saya tinggal di tganu, saya sentiasa takut..
kalau2 saya dapat berita kematian yg mengejut..
saya memang tak boleh terima!!
saya tak dapat bayangkan kalau benda macam tu terjadi kat saya!!!!
saya TAK NAK!!

pagi tadi, lepas subuh..
saya baca blog kakak arwah.. Kakak Nadya
buat pertama kalinya selepas saya asyik gundah gulana sebab arwah, saya menanges tanpa henti..
air mata mengalir non stop macam kena tinggal hubby [uik, kenapakah aku guna perumpamaan ini??]
tapi bila saya nanges ni, saya rasa relief..
very very very relief..
TAPI apa yg saya pelik..
saya sebenarnya langsung tak ingat mana satu arwah, even bila tengok gambar arwah..
saya cuba ingat balik, sebab dia rumah merbau sama rumah dengan saya..
saya suba ingat balik, ACAPKALI..
but still, saya langsung tak boleh recall muka arwah..
tapi sejak saya tahu kematian arwah, saya rasa dia rapat, dekat sangat dengan saya..
sampaikan kawan2 saya kat sini mcm pelik..mcm nak suruh saya stop sedey pasal ni..
sebab tu bila saya menanges pagi tadi, saya menangis betul2..
macam adik kandung pulak..

tapi lepas menangis tu, saya dah kembali bertenang..saya dah mula dapat tido mcm biasa,,
alhamdulillah...
sekarang ni, bila lepas semayang macam dah melekat doa utk arwah..
see?? i cant even remember his face but i feel like he really really close with me..

tadi, bila sembang2 dgn cik tihin & zaher,
dorang tanya saya, bila tarikh km kuar berjalan seharian tu?
saya ingat balik entri saya 'January 30, 2010'
ya, allah.. saat2 aku bergembira, itu lah hari arwah meninggal..
rasa macam~~ "sighhhhhhhhh...."

saya tahu pandangan setiap org berbeza..
epul and nadia pernah cakap..
"buat apa nak sedey2 ingat orang yg dah tak ada? kita yg hidup kena la teruskan hidup! doa banyak2 kat orang yg dah tak ada!!"
saya faham maksud dorang..
dan itu lah yg terbaik untuk kita menghadapi kematian seseorang yang amat rapat dalam hidup kita..

tapi yang pasti,
saya amat insaf..
terima kasih Afif Asyraf, kSha memang tak dapat nak ingat kamu, dan kSha juga pasti, kamu juga tak kenal siapa kSha..tapi yang pasti, doa kSha untuk kamu akan sentiasa ada..walaupun sedikit, u are really inspired me..

and saya susun 10 jari pohon maaf..
ini first and last saya 'curik' gambar arwah dari blog kak Nadya!! promise xx

arwah bersama kakaknya yang cantik, Nadya

Muhammad Afif Asyraf Bin Abd Rashid 10 Sept 1989 - 30 Jan 2010

both pics credit to her sis blog - HE LOVES ME . HE LOVES ME NOT

ALFATIHAH

xoxo
saya minta maaf kalo entri kali ni ada tersilap atau tersasul bahasa..

2 comments:

whitelily~ said...

k.sha tau x,arwah actly org kedua yg mninggal dlm batch kami..sebelum ni ayan..1 year b4..eksiden..huhu anyway,tabah la ye kak sha!:)
asya pun dh bole terima dia xde dah..kawan asya xknl dia tp ckp "arwah even dh xde,stil byk inspire people,remind people about things that r forgotten.byk pahala dia dpt".:) ramai dah lupe psl siksanye mati dan segala2,arwah dah bukak hati kite utk mengingati mati semula.kan baek tu?:)

.MISS_SHASHA. said...

i know about Ayan..its sad too..
smlm jmp Murni [she's at UMT too].. sembang2 ngan dia pasal Acap.. sedey la.. sebab ksha still x ingat dia mana satu~~~ i'm going to be fine.. im worry about you!!! take care ok!!