Tuesday, February 23, 2010

AL-FATIHAH



ajal, maut di tangan Allah..
suma nya dah di tetapkan

petang Khamis lepas, i tengah sembang dengan Tok i..
panas sgt..then kami nmpk Tok Cik Kiah dari jauh,
terbongkok-bongkok jalan sambil bertahan dengan kayu yang selalu dia bawa..
dia berenti sekejap, ambik sebiji buah pinang yang gugur betul2 depan jalan nak masuk rumah Tok.

Tok cakap, "dah lama dia x mai sini!"
bila Tok Cik Kiah sampai depan i, i ckp "tak panas ka?"
dia diam..
Tok gelak.. "dia mana dengaq hang cakap, kena cakap kuat"
i senyum..
then Tok i cakap ngan dia dalam bahasa Siam..hurmm, mmg kuat la =)
sembang pasal arwah Tok Long Piah yang meninggal minggu lepas..
Tok i pun x sihat, Tok i kata dia x larat nak jalan p rumah arwah time arwah meninggal..
jadi Tok i suh kezen i yang tinggal sama2 Tok pegi wakilkan Tok.

i tak menyampuk sbb dorang sembang dlm bahasa siam..
i paham sket2 jek, nak ckp mmg langsung x reti..
setakat bleh paham apa dorang ckp jek..

pastu Tok Cik Kiah tengok i, senyum senyum..
dia tanya Tok something [dlm bhs Siam la]
Tok reply dlm bahasa Melayu.. "la, awat? Tu Shatiroh tu."
Tok Cik Kiah ckp, dia kenal tp skrg i katna?
I pun jawab dgn kuat sket " cik sambung mengaji kat Terengganu, jauh..."
dia angguk, senyum kat i..
then i tanpa ada org tanya i sambung "lusa nak balik dah!" [kan excited nak balik time tu!]
Tok Cik Kiah kata oooo sambil angguk2..
then, Tok bagi buah limau kat Tok Cik Kiah, dia kupas then pelawa kat Tok..
dorang sembang lagi..
then i minta izin nak balik rumah i..

and i never knew that was the last time i ever saw Tok Cik Kiah..

tadi siang, [feb 22]
after lunch, i call abah nak sembang ngan Ain..
this time mood i tersangat lah baik sbb sampai mintak nak ckp ngan Akmal..
huhuhu~~
lama gak Ain bebel ngan i..abah mintak nak ckp ngan i pun dia x bg..
then bila bleh ckp ngan i, abah bgtahu Tok Cik Kiah dah meninggal petang semalam...
x de tanda sakit pape, infact dia pegi beli ikan kat kedai MakTih i pagi tu, like usual...
abah kata, bila cucu dia sedar dia xde dalam umah time maghrib, dorang pelik
sbb dia akan g tgk ayam2 dia time petang, then maghrib akan masuk rumah..
bila cucu dia pegi cari, jumpa Tok Cik Kiah dah rebah kat tanah..
mengejut..
abah kata "dia mati, x susahkan anak cucu dia"
i diam, still terkejut, tato nak komen apa..
abah pun mcm terkejut jugak..

al-fatihah..

tadi pas class Business Communication[malam], we all g melantak..
i ngan zaher mesti la melantak nasi kegemaran we all kat kedai feveret we all
huhuhu~~
epul dari xnak makan, last2 makan mee goreng jugak..
agak lama ler melepak sbb epul layan citer P.Ramlee
tihin,zaher and i tgh citer2 bab mistik ni..
aish, mcm2 pulak citer kuar!!

then phone i bunyi, ringtone mum i..
aik, dah lewat ni, 11 lebey dah, pelik lak mak call time gini..
bila angkat, apat yang cakap..
inform moyang i Tok Nek Sarah just passed away..
hurmmm..
innalillah..
Tok Nek Sarah dah lama sangat sakit,
time i baru2 habis belajar kat perak agaknya..
ada gak 2,3 kali i rush balik dari penang time i keja dulu sbb dia dah nazak..
tapi time tu umur dia panjang lagi..
bila dia lama sakit, kesian pulak tgk dia..
dgn moyang laki i pun meninggal sebab accident lagi..
tengok dia memang sakit..

al-fatihah to her too..
i still remember how sweet she call me everytime she saw me..
your sweet smile will be always remembered

R.I.P

xoxo
kematian itu pasti!
SEMOGA ROH TOK NEK SARAH & TOK CIK KIAH DI CUCURI RAHMAT DAN TERGOLONG DI KALANGAN ORG BERIMAN.. AMEEN...

3 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

takziah

NiSa said...

Al-fatihah untuk insan2 yang tersayang

.MISS_SHASHA. said...

brutalsolo and kak hani - thanx..=)