Saturday, January 16, 2010

bebelan seorang stud...

salam..

lama eh tak update blog..bukan tak online..tetiap hari online..im addicted to online hahaha..betol..dulu mcm addicted to updating blog gak hehe 4 days tak update, rekod tuuuu..haha [aiseh byk lak gelak]

satu perangai i yg i tak sure baik ke tak and i tak sure i like or not :) semenjak masuk belajar ni, i akan study lewat2 malam sampai lah ke pagi or subuh.. then siang tido mcm malam, ala2 kena jetlag la blahaha tido tak sedar diri lak tu, roommate - syafikah kata ketuk pintu kuat mcm nak runtuh pintu pun i mcm takde tindak balas pape haha sedap je tido tarik comforter putih dia hehe
sekarang pukul 3.24 am i tengah study di cafe baru sorang2 di 'iringi' angin sepoi2 bahasa, waah, sungguh best and layan..terlupa bawa sweater pun takpe =p zaher baru je naik, tak tahan agaknya.. selalunya study ngan zaher + epul [ye, mereka lah teman study i lewat2 huhu.. thanx bros!!!] rekod paling lama we all study sampai kul 9am kot hehe siap jemaah subuh kat surau kafe..tp, ari ni tak lah sbb ptg tadi dorang g wat keja keusahawanan..pulang pun dah lambat..
[**thanx for the pizza**]

tapi apa2 pun, suka ke tak, baik ke tak cara i ni, it works.. definetely!!! so, maybe i akan teruskan [mcm ler kalo kata taknak teruskan, i wat wahahaha]

and i nak 'petik' lagi pasal subjek "feveret" i sem ni kan..alahai, maaf ler sape2 yg disagree ngan kenyataan saya ini yer..

SAYA TAK PAHAM KENAPA PERLU NOTA DLM ENGLISH KALAU BELAJAR 98% IN MALAY, BAGAIMANA NAK JAWAB SOKLAN EXAM IN BM KALO NOTE DLM ENGLISH???

mcm i post kat FB tadik, resultnya pasti i muntah!!!!!!sesungguhnya bagi saya yang agak tak pandai and slow dlm subjek berteraskan number ni, saya mesti kena belajar semula dari awal sampai akhir bila tibanya test [selain dari sifat semulajadik yg suka study last minute] and semestinya saya kena refer note @ text book..masalah besar di sini apabila note and TB in english...
ari tu, di suatu pagi yg hening, i ngan akmal lambat masuk class, terpaksa lah duduk line belakang [rasanya 1st time tu duduk belakang!] sumpah, i have no idea bila i tgk soklan quiz tu..tihin pandang i, i pandang akmal, akmal pandang tihin, wat 360 darjah pandan2 lak haha sbb sepanjang pelajaran kitaorg belajar in malay walaupun nota slide sah2 in english and plus TB pun in malay...then soklan in english sigh,,bila i tny,i dpt jwpn "greater than maksudnya lebih besar drpd" aiya, saya bukan budak darjah 1 maa,, bukan tu saya tny.. then we all kat blkg kena blame sbb kalo duduk depan je bleh dpt skor bagus??? really?? dah tu kalo suma duduk depan, sape lak nak duduk belakang?? aiyo...pening maa..

so, boleh bayang tak why i leh termuntah ari tu??

DULU...
kat kpmsi, kitaorg belajar wajib all in english..walopun kami2 suma bukan tergolong dlm top student yg terpilih ke matrix or ipta, mara dah ckp, wajib all in english.. mara dah spend 3k pound satu kepala bayar kat bradford sbb beli sistem dorang..so, sape2 yg tak terer english terpaksalah belajar walopun merangkak-rangkak..assigment all in english, sampaikan bila wat assigment agama islam in malay, kitaorg lak rasa pelik.. but u know what, it really worth to us..then bila i enter for BA-i agak terkejut la.. [larikkk!!terasa mcm ramai nak kejar sambil bw penyapu] waktu tu la, i rasa macam.. ya allah, bersyukurnya masuk kpmsi,,teringat lecturer public speaking yg selalu ponteng class hehehehehehehe

KESIMPULANNYA..
*i bukan tak sokong bahasa melayu, tapi i seorang yg penah keja ngan private company yg very2 push pekerjanya ENGLISH IS VERY IMPORTANT nowadays..kadang2 bukannya company tu nak kita all in english, customer yg demand..kalo tak ikut mcm mn?? customer tu duit...
*at least, kalo nak ajar in BM,,please all in BM..
*and untuk test 19hb ni, walopun time belajar i mcm dah berjanji kat diri i, jwb in BM, after study ni, i have to answer it in english [again!]

xoxo
doakan saya berjaya dalam test ye..
tiba2 saya rasa sedey and sunyi...
sob sob..

1 comment:

kdee said...

good luck sha..aku pun pnah mcm tu.but dlm case ni,awal2 sem tu sha try translate trus notes to bi.so,bila dah nk exam takde la kelam kabut.trus bc notes in bi je..hehe