Wednesday, June 10, 2009

masak-masak

salam..
dulu, benda pertama i pandai smpi tahap 'master' bab2 masak ni..sambal..suma adik beradik i yg lelaki nih suka sgt makan sambal. so my mum ajar time i kecik2 masak sambal.sambal kosong je and kalau my mum pegi mana2, so i lah kena masak kat suma 'monster' tu hehe i masak nasi buat sambal and goreng ikan or telur, dorang sapu licin..sampai lah i dah besar sket, suma cousin2 suka gak till my brother cakap "sambal hang terkenal sampi perlis" haha jgn kata perlis, sampai penang dh sekarang sbb aina suka sgt sambal i hehe tp kesian kat my dad, dia tak makan sambal except sambal sotong kering. dia pernah ckp kat i, belajar ler masak yg lain..pastu i selalu buat sayur or sup kat dia..and everytime dia rasa i akan tanya, "sdp tak abah?" setiap kali i tanya dia mesti ckp sedap walaupun i tahu ada masa yg macam tak sedap hehe biasalah, every father did that :) my dad ada ckp bljr masak gulai ke asam pedas ke tapi waktu tu i rasa macam tak penting sgt sbb i tak minat mknn cam gitu [boleh lak hee]

tp lately sbb macam kesian kat mak ngan abah bila i balik weekend i asyik masak sambal or masak kicap je time dorang balik dr sawah, i belajar masak gulai..hehe umo 23 baru nak belajar masak gulai [br buka pintu hati]..itupun jenuh call kak zila tanya resipi and jerit dr dapur tny my mum kena masuk asam ke tak. alhamdulillah mcm jadi gak ler..and bila balik penang i praktikkan ler, aina pun mcm suka jek..semalam i baru wat gulai udang...si aina tu boleh ckp tak pernah makan gulai udang haha pelik sungguh..


kalau letak ubi keledek lg sedap tp aku pelik betul nite market kat sg pinang ni boleh tak ada org jual ubi keledek isk..so, letak ler tomato

xoxo [hihi malu lak]

5 comments:

Jon said...

owh, nampak cam sedap ja gulai udang tu. tapi kena la rasa dulu, baru tau sedap ka dak kan :-) kalau berani test la buat time bapak mertuaku datang ke rumah bulan depan..kuakuakuakua

.shasha. said...

aku terima cabaran itu..tapi kalau depa senak perut, aku tak bertanggungjawab..wahahaha

NiSa said...

sha... gulai udang tu nmpak yummy ja... actully... teringin nk makan gulai daging kenduri... tp almaklumla... mmg cuti sekolah ni byk kenduri... tp x berkesempatan nk pergi... lgpon kat kl ni ada gulai kenduri kawen mcm kat kedah ka??? sha bila nk buat gulai kenduri kawen bg khani mkn? hehe :)

.shasha. said...

k.hani..sha mesti la nak makan gulai kenduri k.hani dulu heee btw, nnt abg sha kawen mai makan eh!! [date tak conform lg, nnt conform sha bg card]

Anonymous said...

ha, I will experiment my thought, your post bring me some good ideas, it's really awesome, thanks.

- Norman